Grauballemanden og andre moselig fra Jernalderen

På Moesgård Museum ved Århus ligger der et 2000 år gammelt moselig, en mand med hud og hår. Det er Grauballemanden, som blev fundet i en mose ved Silkeborg i 1952. Han er det bedst bevarede moselig fra Danmarks oldtid.
Et close-up af Tollundmandends ansigt, hvor man kan se hvor rolige træk han har - Foto Silkeborg Museum
Skrevet af: Lene Wagner

Moesgård Museum

Brostensbelagt gade der ledder op til herregården på Moesgård Museum

I naturskønne omgivelser syd for Århus ligger et spændende museum med fund fra Danmarks oldtid. Det er Herregården Moesgård, som i 1970 blev til Forhistorisk Museum. I de tidligere landbrugsbygninger er der udstillinger af arkæologiske samlinger fra oldtiden. Det er perioden fra stenalder til og med vikingetid.

Udover den store faste samling af oldtidsminder er der skiftende, etnografiske udstillinger.

Museet omfatter et stort naturområde med marker og skov ud til kysten. Her kan man følge oldtidsstien og opleve rekonstruktioner af fortiden. Her er kopier af gravhøje, samt huse fra stenalder, jernalder og vikingetid. Det er en dejlig måde at opleve historien på. Hovedattraktionen på Moesgård er et 2000 år gammelt velbevaret lig fra Jernalderen: Grauballemanden.

Grauballemanden

En dag for over 2.000 år siden blev en ca. 35-årig mand ført ned til en mose. Han blev holdt fast af to andre mænd. Manden prøvede at gøre modstand og blev slået over skinnebenet med en stok. Slaget fik ham til at synke i knæ. Han blev hurtigt dræbt med et dybt snit tværs over halsen, og herefter blev han lagt nøgen ned i mosen. En tegnefilm på Moesgård viser denne rekonstruktion af de sidste minutter af Grauballemandens liv. 2000 år senere blev han fundet af nogle arbejdere, der var ved at grave tørv i en mose ved Grauballe nær Silkeborg. Arkæologen Professor P.V. Glob blev tilkaldt. Han blev hurtigt klar over, ar der var tale om et sensationelt fund.

En meget velbevaret mand med hud og hår

Manden blev bragt til Moesgaard, hvor han blev undersøgt og konserveret. Han hud og hår var blevet bevaret af det sure mosevand. Han viste tegn på begyndende gigt og var blevet udsat for vold. Der var brud på venstre lårben og skinneben og mærker efter slag i ansigt og kranium. Muligvis har han fået en del af slagene, efter at døden indtrådte. Ansigtet var blevet trykket sammen af mosevandet, så man ved ikke, hvordan han så ud, da han levede. Håret var blevet farvet helt rødt af syren i mosen, men oprindeligt var han mørkhåret. Han hænder viste ikke tegn på hårdt, manuelt arbejde. Havde han haft en høj position?

Jernalderens mange moselig

Vi får aldrig opklaret, om Grauballemanden var en henrettet forbryder, eller om han var et offer til guderne. Måske var han begge dele? De fleste forskere mener, at han og de mange andre mosefund fra Jernalderens Nordeuropa er en følge af en bestemt religiøs anskuelse. Den romerske forfatter Tacitus levede i jernalderen og skrev i sit hovedværk Germania om de germanske folk, der havde den skik at ofre mennesker i søer og moser i forbindelse med religiøse ceremonier. Så måske er mennesker blevet ofret for at sikre frugtbarhed og held. I jernalderen brændte man de døde, undtagen disse udvalgte mennesker, der blev lagt til evig hvile i tørvemosen. I både bronze- og jernalder var det almindeligt at ofre ting ved at lægge dem i moserne. Man har fundet talrige halsringe, armringe, bæltespænder og andre smykker rundt omkring. Der er fundet mere end 150 moselig fra jernalderen i Holland, Nordtyskland, England og Danmark. Det ældste moselig fra Danmark er fra bronzealderen år 700 før vor tid. Det er en ung kvinde, fundet i Borrebose i Himmerland. Hun havde fået ansigtet knust og herefter smidt i mosen. I samme mose har man fundet to andre lig.

Tollundmanden og Elling-pigen

Ved Silkeborg har man udover Grauballemanden fundet 2 andre meget velbevarede lig. Det ene er en ung kvinde, Elling-pigen, der blev fundet i Elling Mose. Hun var blevet kvalt med en lædersnor. Hendes frisure er legendarisk: 2 fletninger, fra issen og nakken, der er bundet sammen til en 80 cm lang fletning. Lige i nærheden fandt man i 1950 Tollundmanden, hvis ansigt er utroligt velbevaret. Han er også blevet kvalt med en snor og nedlagt nøgen, dog iført en skindhue og et bælte om livet. Han havde meget smukke ansigtstræk. Man kan se hans skægstubbe og ansigtshudens konturer. Efter hans død er han blevet lagt i sammenbukket stilling, og man har lukket hans øjne og mund. Han har meget fredfyldte træk. Man mener at begge lig er blevet hængt. Tollundmanden og Elling-pigen er centrum for den permanente jernalderudstilling på Silkeborg Museum.

Historien bliver nærværende

Gamle ting er spændende, men rester af mennesker gør historien nærværende på en helt anden måde. Når man sidder og kigger på Grauballemanden i hans montre, mødes to tidsaldre. Forskellen på 2000 år er både lang og kort på samme tid. Mosefundene ligner mennesker i dag, hvis de var levende og havde en anden beklædning. Deres tilstedeværelse som velbevarede lig giver os i dag en spændende indgangsvinkel til historien. Hvem var disse mennesker, og hvordan var det samfund de levede i?

Fakta

Stenalder: 13.000-1800 år før vor tid

Bronzealder: 1800-500 år før vor tid

Jernalder: 500 år før vor tid til 800 år efter vor tid

Vikingetid: 800-1.050 år efter vor tid

Publiceret: 
8. Oktober 2008