Blå bror

af Ib Michael
Skrevet af: Allan Thomsen Volhøj, Næstved bibliotek
Redigeret af: Stig Lyngaard Hansen, DBB
Ungdommen er en rutschebanetur i følelsernes vold i Ib Michaels nye bog. Den er utrolig veloplagt og en fornøjelse at læse.

Ung energi

Ungdomsnostalgi og sære drømme. Haves: Ung mand med mod på livet, velbevandret i filmuniverset og lidt af en drømmer. Ønskes: Mening og retning i verdenen generelt.

Ib Michaels magiske realisme er for en stund lagt på hylden, og kursen er i stedet sat mod ungdommen. Her bliver der serveret forelskelser, umulig kærlighed, sløvsind og ung energi, alt sammen veltilberedt og lige til at spise.

Bogen er en slags erindringsroman, lidt i stil med Martin Halls Den sidste romantiker, hvor grænsen mellem fiktion og virkelighed er udvisket. Selvom det på intet tidspunkt nævnes, at bogen handler om Ib Michael, så er der mange lighedspunkter, blandt andet opvæksten i Roskilde.

Drøm og virkelighed

Hovedpersonen lever i bedste Ib Michael stil sit liv i en sjov boble, hvor drømme og virkelighed ofte flyder sammen. Det er i disse lidt skæve øjeblikke, at jeg synes, Ib Michael er bedst.

Ib Michael skriver som en drøm, let og ubesværet. Det er en fornøjelse at læse, men man kan måske godt savne mareridtet lidt, det hele er ret pænt. Der er selvfølgelig skelsættende og frygtelige begivenheder, men det bliver ikke rigtigt farligt. Men hvis man ser tilbage på sin egen ungdom, var der nok heller ikke så meget drama, udover et par knuste hjerter her og der.

En veloplagt bog

Hvis man nogensinde skulle bruge ordet veloplagt, i andre forbindelser end om danske lystspil, så er det et adjektiv, man må tilføje denne bog, for den er PÅ fra starten af. Man er på intet tidspunkt dårligt underholdt. Bogen er let at gå til, spændende og vedkommende. Til sidst skal det dog siges, at den til trods for sin veloplagthed er mile vidt fra et dansk lystspil.

Publiceret: 
27. Oktober 2006
Oprindeligt publiceret: 
Litteratursiden.dk, 2006